Marka bir ürün ya da hizmetin tüketiciler tarafından görülen, bilinen yüzüdür. Bir ürün veya hizmet ile piyasaya çıktığınızda markanız sizin kimliğinizdir. Markanız ne kadar güçlü ve sağlam olursa siz de o kadar güçlü ve sağlam olursunuz. Bu yüzden bir markaya yatırım yapmadan, reklamını yapıp tüketiciler nezdinde tanınmasını sağlamadan önce markanızı tescil ettirmelisiniz. Markanızı kullanmaya başlamadan önce tescil ettirilmesi gerektiğini günümüzde artık bilmeyen çok azdır. Ancak, markanızın tescil edilebilme şansını tespit etmek için ise markanızı başvuru yapmadan önce mutlaka araştırma yapılması gerekmektedir.
Sizin için en doğru markayı bulduğunuzu düşünüyorsunuz ve hemen başvurusunu yapıyorsunuz ya da yaptırıyorsunuz. Ancak, bir ay kadar sonra TÜRKPATENT’ten markanızın tescil edilemeyeceğini bildiren red kararını aldığınızda şaşıyorsunuz.
Marka başvurularınızı yapmadan önce o ismin veya benzerinin başkası tarafından tescil edilmiş olup olmadığını anlamak için mutlaka ön araştırma yapılması gerekmektedir.
Türkiye’de marka başvuruları ülkemizin de üye olduğu Nis Anlaşmasına göre belirlenen Nis sınıflandırma sistemine göre yapılmaktadır. İster tek sınıflı, ister 45 sınıflı ( ilk 34 sınıf mal, 35-45. sınıflar arası hizmet sınıfı olmak üzere) bir marka başvuru yapmanız mümkündür. Ancak, markanızın başvurusunu yapmak istediğiniz tüm sınıflarda tescil için uygun olması gerekir. Uygunluk araştırmasını, marka başvurusu yapmak isteyen herkes Türkpatent’in online web sayfasından kendisi yapabilmektedir. Marka araştırma sayfasında markanızı birebir yazarak ya da parçalara bölerek tescil ettirmek istediğiniz sınıfı ve ilintili olduğu sınıfları yazarak benzerlik araştırması yapmanız mümkün. En doğru sonuca ulaşmak için marka araştırmanızı mesleğinde uzman bir marka vekiline yaptırmanızı öneririz. Zira, sizin için benzer olmayan bir ibare, ya da bir sınıf işin uzmanı bir vekil tarafından benzer olarak değerlendirilebilir. Şöyle ki, giysiler için sınıf 25 te araştırma yapan bir kişi, markasını bu malların satışını kapsayan 35. Sınıf için de araştırmasını yapmalıdır, ya da eğer bu giysiler koruyucu amaçlı ise araştırmasını yapacağı sınıf 09 olmalıdır, ya da giysi satışı yanında bu giysilerin temizliği veya kiralanması hizmetleri de verilecek ise 35. Sınıf ile birlikte 45. Sınıf da araştırılmalıdır. Ya da örneğin Google markasını araştırıyorsunuz, oogle, gogle, googel, yoogle gibi ibareler size benzer görünmese bile benzer markalardır (Tabiki Google markası tanınmış ve tescilli bir marka olduğu için bu markayı tescil ettirmezsiniz, anlaşılması kolay olması açısından verilen bir örnektir sadece)
Araştırmanız sonucunda benzer olduğunu düşündüğünüz markalara rastlarsanız marka vekiliniz size markanızı benzer markadan farklılaştıracak ve ayırt edicilik kazandıracak ipuçları da verecektir. Markanıza ayırt edici bir logo eklemek, ya da görsel veya anlamsal algıyı değiştirecek bir ibare eklemek markanızı benzer markalardan farklı kılmaya yetebilecektir. Ya da tamamen farklı bir marka ile yola devam etmeniz sizin için daha doğru olacaktır.
Marka araştırmasını vekil aracılığıyla yaparsanız, vekiliniz markanızın ayırt edicilik vasfı olup olmadığı konusunda da sizi bilgilendirecektir. Marka olarak tescil ettirmek istediğiniz bir ibare ya da slogan tescil edilecek nitelikte ayırt edici olmayabilir. Bu durumda da markanız tescil edilmeyerek reddedilmesi ile sonuçlanacaktır.
Sizin ürününüze ya da hizmetinize seçtiğiniz markanız, kullanacağınız ürün ya da hizmeti tanımlıyorsa bu ibare marka olarak tescil edilemez. Yani siz bir çikolata üretecekseniz, bu ürünün adı çikolata, gofret ya da draje vs olamaz, ya da bu ürününü vasfını tanımlayacak “leziz, bol sütlü, taze” gibi sıfat olamaz. Aynı şekilde Reklamcılık hizmeti vereceksiniz, hizmetin adı olan “Reklam ajansı” ya da farklı bir dilde mesela İngilizce “Advertisement Agency” olamaz, ya da tescili talep edilen hizmetin niteliğini anlatan “fast news agency (hızlı haber ajansı)” şeklinde “habercilik hizmetleri “için marka tescili alamazsınız. Markanızın ayırt edici özelliği olup olmadığı yani bir şahsın ya da firmanın tekeline verilebilecek bir ibare mi yoksa herkes tarafından kullanılabilecek genel bir ibare olup olmadığının tespit edilmesi gerekir.
Sizin için çok önemli olan bu değerleri korumak için tecrübeli ve uzman bir marka vekili markanızı hem tescil öncesinde detaylı bir araştırma yaparak hem de çıkan sonuçlara göre markanızı tescil edebilmeniz için gerekli ipuçlarını size bildirerek haklarınızın korunmasında daima size destek olacaktır.
Ticari başarınızı etkileyecek bir girişimden önce markanızın tescil için uygun olup olmadığını ilgili tüm sınıfları ile birlikte detaylı olarak araştırma yapmanızı ya da güvendiğiniz marka vekilinizden bunu sizin için yapmasını mutlaka sağlayınız. Aksi takdirde, markanızı kullanmaya başladıktan ve ona yatırım yaptıktan sonra markanızı tescil ettirmemeniz size hem zaman hem de ciddi maddi kayıp yaşatacaktır.
Diyeceğimiz o ki marka başvurusu yaptırmadan önce mutlaka marka tescil edilebilirlik ön araştırması yapınız ya da yaptırınız.
Nesrin Top
Dorapatent Marka ve Patent Danışmanlık Genel Müdürü
Marka ve Patent Vekili
Avrupa Patent Vekili